Resan till Österlen 25 augusti

Kl 06.30 samlades 49 resesugna deltagare på Hembygdsgården för bussresa till Österlen och fem spännande besöksmål. På varje plats välkomnades vi av entusiastiska ägare som berättade om sina verksamheter och hur inriktningen på deras ursprungliga lantbruk ändrats och förädlats.

Första stoppet var hos Österlenkryddor i Köpingebro med förmiddagsfika och föredrag om odling och torkning av kryddväxter. I den välsorterade butiken lockade ett otal kryddor och blandningar till köp, som ”Tösaröra”, ”Grisakrydda med knorr” och ”Pantofflesalt”. Några minuters bussresa tog oss sedan till Köpingsbergs Vingård med föredrag och provsmakning av gårdens egna mousserande viner. Glada i hågen ställde vi så färden till gårds- och spahotellet Örums Nygård i Löderup för en välsmakande lunch.

Peterborgs Gård i Smedstorp är ett av bara tre företag i Sverige som både odlar senap och själv också förädlar senapsfröna. Vi fick veta att 80% av senapsfröna i världen kommer från Canada. Så även till Frankrike och den välkända Dijon-senapen. Vid besöket kunde man inhandla deras egen ”Dischång-senap” och en massa andra smaker. Sista besöket var på vackra Gunnarshögs gård i Hammenhög som odlar och förädlar raps. I nybyggda stora lokaler torkas rapsen och fröna kallpressas för att få ut oljan. Vi fick lära oss om nyttiga proteiner i de pressade rapsfröna, som alternativ till importerade sojabönor, och även prova att pressa själva i en liten maskin. Rundan avslutades i den fina butiken.

Vid 20-tiden var vi tillbaka i Harplinge, lite trötta men framförallt nöjda. Resekommittén med Boel och Christer Henriksson, Berti Eliasson och Anna-Karin Brädde hade lagt upp en verkligt trevlig resa och höll igång oss på vägen med både frågesport och goodiebags. Christer Johansson rattade Sennanbussen mjukt och skickligt så att vi kom hem säkert.

Bänkade för vinprovning

Två glas var!

Senap till salu

 

Marianne Nilsson provar på att pressa raps

Det är inte möjligt att kommentera.