Svenska hembygdsrörelsen 100 år. Halland bidrar med rekordbonad

2016 fyller Sveriges Hembygdsförbund 100 år vilket firades på Skansen i Stockholm i slutet av augusti. Halländska hembygdsrörelsen deltog med en rekordlång (nästan 60 m) bonadsmålning, sammansatt av mindre bonader från 59 av de 69 hembygdsföreningarna i Halland. De är målade av lokala konstnärer med motiv från kända eller typiska platser, byggnader, aktiviteter mm i bygden. Bonaderna är målade på traditionellt vis i äggtempera (äggula och färgpigment i pulverform) på linduk.

Bonaden invigdes av landshövding Lena Sommestad i Unnaryds Bonadsmuseum i slutet av juli och har sedan visats på olika platser i Halland, bl.a. på Hallandsgården i Halmstad, innan den visades på jubileet på Skansen. En anmälan är inlämnad till Guiness rekordbok som längsta bonadsmålning.   (För större bild klicka i den).
Söndrums Hembygdsförening har lagt in alla bonaderna från de halländska hembygdsföreningarna på sin hemsida. Du kommer dit på denna länk Bonader

Bonad Harplinge

Hela bonaden, Hallandsgården aug 2016

Bonad div info

Det är inte möjligt att kommentera.